Hoe weet ik of er een testament is?

Hoe weet ik of er een testament is?

Alle testamenten worden ingeschreven in het Centraal Testamentenregister (CTR). Nadat iemand is overleden kun je (kosteloos) bij het CTR navragen of er een testament is opgesteld.

Aanmelding Centraal Testamentenregister

Zodra een notaris een testament passeert (ondertekent), moet de notaris dit melden bij het Centraal Testamentenregister (CTR) in Den Haag. Op deze manier kan worden teruggevonden of er een testament is opgesteld en bij welke notaris het testament ligt.

Je kunt ook eenvoudig zelf controleren of er een testament was bij het CTR. Let wel op, dat kan pas nádat iemand is overleden. Het is geen vereiste om bij ons een verklaring van erfrecht op te vragen. Wij controleren het namelijk ook altijd zelf nog. Wij hebben een online koppeling en zijn verplicht dergelijke controles zelf uit te voeren.

hoe weet

Voordat een verklaring van erfrecht wordt opgesteld, zal de notaris daarom bij het Centraal Testamentenregister informeren of er op naam van de overledene een testament bekend was. Deze informatie ontvangen wij meestal direct online. Als er een testament is opgemaakt, vragen wij een kopie daarvan op bij de erfgenamen. Als zij het testament niet in hun bezit hebben kunnen wij het ook opvragen bij de notaris die het heeft gepasseerd.

Vraag eenvoudig je verklaring van erfrecht aan voor € 329,-

Waar je ook de verklaring van erfrecht aanvraagt én voor welke prijs, de uitkomst is altijd dezelfde verklaring van erfrecht. Het enige verschil is het gemak waarmee je aanvraagt. Vanaf onze start in 2012 hebben wij onze online service doorlopend verbeterd waardoor we met afstand de snelste en makkelijkste service garanderen tegen de laagste prijs.

Verschillende testamenten

Elk testament staat ingeschreven in het CTR. Ook documenten die op een andere manier bepalingen bevatten die van belang zijn na overlijden, zijn daar geregistreerd. Al die documenten moeten onze juristen beoordelen voordat zij de verklaring van erfrecht op kunnen stellen.

Denk bijvoorbeeld aan de intrekking van een testament, of een samenlevingscontract, of huwelijks voorwaarden. Soms staan er ook bepaalde schenkingsaktes ingeschreven. Onze juristen kunnen dat aan de hand van de inschrijving beoordelen. Daarna vragen zij deze documenten bij je op. Dat kunnen dus onder omstandigheden ook andere documenten zijn dan alleen een testament.

Onbekende documenten

Wij melden het bestaan van een testament of een ander document dat van belang is. Als je geen idee had van het bestaan van dat document, wat kun je dan doen? Om te beginnen kun je gericht zoeken naar het testament

Bij het verzoek geven wij ook aan welke notaris dat document heeft opgesteld en bij welke notaris dat nu ligt. Je kunt het dan opvragen bij die notaris. Die zal er wel een vergoeding voor vragen.

Kom je er zelf niet uit? Wij kunnen het ook doen, maar vragen daar wel een vergoeding voor. Die is nog iets hoger, wij moeten namelijk ook de notaris betalen en hebben ook onze eigen kosten voor de werkzaamheden.

Het komt zeer regelmatig voor dat wij testamenten vinden waar de erfgenamen geen weet van hebben. In meer dan een derde van onze dossiers is dat het geval. Die testamenten zijn vaak heel oud en opgesteld toen de kinderen nog jong waren. Ook al is er geen letter meer van belang, dat weten we pas als de juristen het beoordeeld hebben. Om die reden is het ook verstandig om oude testamenten te herroepen. Dat herroepen kan voordelig via DoeHetZelfNotaris.

Testament voor iemand met een buitenlandse nationaliteit

Hoe weet je of iemand een testament in het buitenland heeft opgesteld? In verschillende andere landen kent men overigens een vergelijkbaar systeem zoals in Nederland. Heeft de overledene een buitenlandse nationaliteit en/of heeft hij/zij gedurende langere tijd in het buitenland gewoond? Bestaat er een redelijk vermoeden dat hij/zij daar een testament heeft gemaakt? Dan kan tevens bij het Centraal Testamentenregister van het betreffende land worden geïnformeerd of daar een testament bekend is.

Dit is niet altijd eenvoudig. Want niet elk land heeft een systeem waarin de testamenten netjes worden opgeslagen. Het is eenvoudiger als de erflater de erfgenamen op de hoogte had gesteld van het testament in het buitenland en hen eventueel een kopie had overhandigd.

© 2025 · verklaringvanerfrecht.nl
  • Veilige gegevensoverdracht
  • SSL certificaat