Wat gebeurt er als de overledene schulden had?

De erflater heeft schulden, moet ik die betalen?

Als je de erfenis aanvaardt, ontvang je de bezittingen maar ben je ook aansprakelijk voor de eventuele schulden. Als er meer schulden dan bezittingen zijn, moet je de schulden uit jouw privévermogen betalen.

Schuld bij overlijden

Wanneer iemand overlijdt gaan zijn of haar bezittingen én schulden naar de erfgenamen. Dit gebeurt volgens het testament of, wanneer dit niet aanwezig is, volgens de wettelijke verdeling. Afhankelijk van hoe je de erfenis aanvaardt, word je wel of niet aansprakelijk gesteld voor de schulden van de overledene.

Schuld bij zuivere aanvaarding van de nalatenschap

schulden

Als je als erfgenaam de erfenis zuiver aanvaardt, ben je altijd met jouw eigen vermogen aansprakelijk. Als blijkt dat er een schuld in de nalatenschap zit, ben je daar ook voor aansprakelijk.

Wet bescherming erfgenamen (sinds 2016)

Als erfgenaam kun je maar één keer kiezen of je de erfenis zuiver aanvaardt, beneficiair aanvaardt of verwerpt. Heb je de erfenis aanvaard en blijkt achteraf dat de overledene meer schulden had dan verwacht, dan kun je niet op jouw keuze terugkomen.

De wet kent één uitzondering. De erfgenaam kan de rechter vragen of hij/zij de erfenis alsnog beneficiair mag aanvaarden als de overledene schulden had die niet uit de administratie blijken. Zodat de erfgenaam de schuld niet uit eigen zak hoeft te betalen. Dit worden ook wel ‘onverwachte schulden’ genoemd. Dit is geregeld in artikel 4:194a van het Burgerlijk Wetboek.

Schuld bij beneficiaire aanvaarding van de nalatenschap

Je hebt ook de mogelijkheid om de erfenis beneficiair te aanvaarden. Je bent dan alleen aansprakelijk voor schulden voor zover deze kunnen worden voldaan uit de bezittingen die tot de nalatenschap behoren. Het is daarvoor noodzakelijk een verklaring van beneficiaire aanvaarding af te (laten) leggen bij de griffie van de rechtbank. Blijft er een schuld over? Dan kan de schuldeiser die niet opeisen bij de erfgenaam die beneficiair heeft aanvaard. Zij zijn dus niet persoonlijk aansprakelijk voor de schulden die overblijven.

Schuld bij verwerping van de nalatenschap

Als je de nalatenschap hebt verworpen ben je niet aansprakelijk voor de schulden. Let wel op, je ontvangt ook geen bezittingen. Als je wel iets ontvangt uit de nalatenschap, word je geacht de nalatenschap zuiver te hebben aanvaard.

Over welke schulden hebben we het eigenlijk?

Alle verplichtingen die bestaan op het moment van overlijden zullen door de erfgenamen moeten worden voldaan, als zij zuiver aanvaarden. Het gaat hier onder andere over belastingschulden, schadeclaims, leningen die moeten worden terugbetaald en bijvoorbeeld openstaande energienota’s.

Schulden overledene opvragen

Om erachter te komen of de overledene (grote) schulden had, kun je een uittreksel van het Bureau Krediet Registratie (BKR) opvragen bij de bank van de overledene. De bank zal je vragen om een verklaring van erfrecht, alvorens je inzicht in deze gegevens te bieden.

Vraag eenvoudig je verklaring van erfrecht aan voor 298,-

Waar je ook de verklaring van erfrecht aanvraagt én voor welke prijs, de uitkomst is altijd dezelfde verklaring van erfrecht. Het enige verschil is het gemak waarmee je aanvraagt. Vanaf onze start in 2012 hebben wij onze online service doorlopend verbeterd waardoor we met afstand de snelste en makkelijkste service garanderen tegen de laagste prijs.

Voorbeeld

Een addertje onder het gras. Stel dat een ondernemer overlijdt. Het kan zijn dat de ondernemer jarenlang op grote voet leefde en daarmee de buitenwereld liet geloven dat hij zeer vermogend was terwijl er binnen het bedrijf grote schulden bestaan. Of dat zijn vermogen voor het grootste gedeelte uit aandelen bestaat. Mochten de aandelen na zijn overlijden plotseling in waarde dalen, dan zit er dus minder in de nalatenschap dan je in eerste instantie had gedacht. Bij een ondernemer kan het ook nog zo zijn dat er een belastingaanslag komt of er schadeclaims blijken te zijn.

Let dus goed op

schulden

Het is van groot belang om eerst goed na te denken en je voor te laten lichten voordat je besluit een nalatenschap te aanvaarden. Zeker als je vermoed dat er een schuld in de nalatenschap zit.

Voorbeeld

Een onverwachte nalatenschap, wie droomt er niet van? Er ligt een brief op de deurmat van een notariskantoor (of van een erfgenaam) en je krijgt te horen dat er een ver familielid is overleden en dat je één van de erfgenamen bent. Toch is het verstandig niet te snel toe te happen, je eerst goed te beraden voordat je een besluit neemt over de nalatenschap. Het lijkt zo ideaal, maar je kende de overledene niet dus je kende ook zijn inkomsten- en uitgavenpatroon niet. Vraag daarom eerst informatie op bij de notaris of de erfgenaam, zodat je inzicht krijgt in de nalatenschap.


© 2024 · verklaringvanerfrecht.nl
  • Veilige gegevensoverdracht
  • SSL certificaat